Deuren openen en sluiten - Blog

Blog
Seksualiteit

Deuren openen en sluiten

Deuren openen en sluiten

Als je een deur sluit, opent er zich een nieuwe deur. Herken je het, dan weet je hoe het voelt. Ik heb de afgelopen periode een aantal deuren gesloten en weet dat er een nieuwe zich zal aandienen. En nee, ik geloof er niet alleen in, ik weet uit ervaring dat het zo werkt. Het kan je ook een angstig gevoel geven, je weet wat je hebt en niet wat je krijgt of tegenkomt. Het is heerlijk vertoeven in die oude en veilige ruimte.

Je staat in de deuropening en kijkt naar de nieuwe deur.  Er is iets wat je tegenhoudt. Je voelt aan alles dat wat erachter, zit niet fijn zal voelen. Verdriet, schaamte, woede, schuldgevoelens. Je blijft onrustig heen en weer voor de deur langslopen. Je hart klopt heftig, en hoort je eigen ademhaling die hoog zit. 

Je weet dat die deur geopend moet worden om de pijn aan te kijken die erachter zit, de pijn die jou is aangedaan. Liever wil je het niet voelen want het herinnert jou eraan dat iemand ongewenst aan jou lichaam heeft gezeten, en jij niet in staat was om te bewegen of überhaupt er tegenin kon gaan.  

Nog één stap verwijderd, je hebt de deurkruk in de handen en duwt het naar beneden. De deur opent zich, jij kijkt en maakt een stap naar binnen. Je voelt de pijnplekken en geeft jezelf toestemming dat het er mag zijn.

Tranen, schreeuwen, gillen, harder tot je keel er pijn van doet. Je geeft je over aan alle gevoelens tot je leeg bent en op de grond neervalt. Je haalt heel die adem, het voelt fijn en bent blij dat je die deur hebt geopend. Het is niet alleen de ruimte achter deur, het is ook de ruimte binnen in jezelf die het je oplevert. 

Ik ben zo blij met een deur die ik heb gesloten en een nieuwe deur die daardoor is open gegaan. Coachen, workshops verzorgen, helen, verbinden, het taboe seksualiteit in de zorg blijven doorbreken en vrouwen nog meer helpen helen na een verleden van seksueel misbruik.

Sta jij nog voor een deur en ben je bang om het te openen? Vraag jezelf dan nu eens af, geeft het wachten je energie of neemt het energie.

<< Vorige pagina