Een rimpeleffect - Blog

Een rimpeleffect

Een rimpeleffect

Vanuit mijn jeugd heb ik het zeker niet meegekregen om mijn gevoel te uiten. Ik hield bijna alles binnen met als gevolg dat zelfs mijn broers en zussen geen idee hadden wat erin mij omging. 

Toen duidelijk werd dat schrijven mijn doel is in het leven, moest ik even slikken. Diep ademhalen en zie mezelf nog op de stoel zitten toen het me werd verteld, ik viel er bijna vanaf. Oké, dat is leuk. Een mooie roman schrijven, ach, dat gaat me vast wel lukken. Maar mijn autobiografie op papier zetten? Dat was hele andere koek! Iedereen zou kunnen lezen wat erin mij omging. Ik huiverde bij de gedachte en deze gedachte hield mij voor langere periode in de ban.

En wat te denken van mijn broers en zussen?  Mijn onzekerheden, minderwaardigheidscomplex, paniekaanvallen, en ik wist dat zij mij allen als sterk en krachtig zien.

Mijn boek  `Wees stil en luister` , ze hebben het allemaal gelezen. Verbazing over hoe ik mij altijd heb gevoeld. En niet alleen mijn broers en zussen, maar velen met hen.  Maar ook bij mijn broers en zussen gebeurde er van alles tijdens en na het lezen. Herkenning, onverwerkt trauma, tranen, soms even niet verder kunnen lezen omdat de emoties te hoog opliepen. Wat heb ik vele liefdevolle reacties mogen ontvangen!

Eén reactie raakte me diep.  `Jij hebt ervoor gezorgd dat de lijntjes in de familie bij elkaar zijn gekomen. ` Wauw, al is dit het enige wat mijn boek teweeg heeft gebracht, dat er heling is ontstaan in mijn familie van herkomst, dan ben ik dankbaar dat ik het lef heb gehad om me kwetsbaar op te stellen en mijn verhaal heb gedeeld.

Wat je heelt binnen in jezelf, heeft een rimpeleffect in je familielijn.

<< Vorige pagina