Lessen en Leren - Blog

Blog
Seksualiteit

Lessen en Leren

Lessen en Leren

Het is niet alleen van de laatste tijd, het gevoel is bijna vanaf de start van mijn spirituele ontwikkeling bij me en kan ik niet anders dan er nu over schrijven. Ik ben me er ook van bewust dat het mijn gevoel is en weet dat velen het niet delen. 

`We hebben onze lessen te leren in het leven.`  
Of
`Dit is een les die ik moest leren.`

De woorden `Lessen en Leren`,  is wat ik bedoel. Als ik deze woorden tegenkom, rust daar voor mij een zware lading op en heb ik het gevoel dat er een bestraffend wijsvingertje omhoog komt, alsof ik op school zit en ik het verkeerd heb gedaan. O, ja, de zware lading is zich als een anker gaan settelen ten tijde van mijn MAVO-periode. Duits was nu niet bepaald mijn favoriete vak en elke dag kregen we huiswerk, vijf dagen lang. Stampen, naamvallen, herhalen: mit, nach, bei, seit. Een nachtmerrie! En zo braaf als ik was, maakte ik NIET mijn huiswerk, met als gevolg dat ik elke Duitse les aan de beurt was en de antwoorden niet wist. `Je hebt de les wéér niet geleerd, Alie! Hoe komt dit?`

Niet alleen zijn stem was doordringend, maar ook de ogen van die leraar keken dwars door je heen. Het vingertje ging nog net niet omhoog, en ik wist het vervolg… strafwerk, elke keer weer! Ik had er gewoon geen zin in, kon me er niet toe zetten om te leren en was me ervan bewust dat het aan mezelf lag. Dus als ik de woorden Lessen en Leren tegenkom, dan voel ik weer de zware lading en of ik het verkeerd heb gedaan en dat vingertje nog net niet omhoog gaat.

Ik realiseer me dat het apart is, want ik heb zelf voor groepen gestaan als een soort ‘juf’ op een sportschool om ‘les’ te geven. Ik mag hopen,  dat dit niet een zelfde zware lading heeft achter gelaten bij de mensen. 

En spreek ik nu liever over ervaringen opdoen in het leven, die me laten ontwikkelen en groeien. Voor mij voelt het woord `ervaringen`  licht en rust er allesbehalve een zware lading op. Ik zit niet meer op school en hoef ik niet te stampen of lessen te leren, maar is het mijn bijzondere leven om te groeien en stappen mag maken in mijn eigen tempo. Mag ik lief zijn voor mezelf als het even niet goed is gegaan? En ach, wat is niet goed? Niet goed is ook maar een label dat wij zelf eraan hangen en soms niet beseffen dat het een prachtige ervaring is die ons sterker maakt.

<< Vorige pagina