Maandag

Maandag

 

Het is maandag, relaxdag. Onderuit zittend met een bakje thee, pak ik het blad OMG wat naast mij op de bank ligt. Ik sla het blad open en een kleurrijke foto springt er meteen uit. Op de foto staat non-binaire schrijver en performer Alok Vaid-Menon, omringd met kleurrijke bloemen om zijn hoofd en dezelfde kleuren zijn terug te vinden in de blouse. Ik had nog nooit van hem gehoord.

Alok zijn doel is de mensen duidelijk maken, dat wij af moeten van de hokjesgeest die verteld hoe mannen en vrouwen zich moeten kleden, gedragen of zich zouden moeten voelen. Hij stelt de gendernormen ter discussie. Als kind durfde hij er niet vooruit te komen dat hij anders is, uit angst te worden gestraft.

We zijn snel geneigd om in hokjes te denken. Denkend vanuit onszelf en hoe de ander zou moeten zijn of zich moet gedragen. Of juist andersom, uit schaamte jezelf in een hokje plaatsen. Vanwege veiligheid, niet anders willen zijn. Uit angst voor de (oordelende) mening van een ander, zijn we snel geneigd om ons eigen gevoel aan de kant te zetten.

Hoe fijn zou het zijn als je uit dat hokje weg stapt. En na jaren van zwijgen, zichtbaar je verhaal vertelt. Het verhaal dat je seksueel bent misbruikt en eindelijk je geheim durft te delen. Uit het hokje stappen uit angst voor je omgeving. Het maakt niet in welke hokje jij jezelf plaatst of met welke reden. Er is altijd een deur aanwezig in het hokje en is het mogelijk om die te openen en eruit te stappen.

Zit jij nog in een hokje of heb jij die deur opengegooid! Misschien staat die deur op een kier en wil ik je het advies geven om er voorzichtig met één voet uit te stappen. En ga eens kijken hoe de wereld eruitziet buiten het hokje. Voel eens wat het met je doet. Of kijk eens naar jezelf, hoeveel mensen plaats jij in een hokje?

<< Vorige pagina