Schamen! - Blog

Blog
Seksualiteit

Schamen!

Schamen!

Met mijn mond vol tanden, een beetje schaapachtig kijkend, voelde ik de schaamtegevoelens omhoogkomen. Ken je dat gevoel? Het flitste door mijn hoofd, ‘ ik moet alle antwoorden weten op de vragen die de bewoners stellen, ik ben toch die aandacht functionaris seksualiteit? Oh, wat ben ik blij dat het blozen in de loop der jaren is verdwenen.'

In het verleden dacht ik alle antwoorden te moeten weten. En nee, natuurlijk is dit niet zo. In het begin had ik totaal geen kennis in huis hoe om te gaan met het thema seksualiteit en moest ik op zoek naar antwoorden. Als je bewoners verzorgd met een lichamelijke beperking kan het lichaam anders reageren. Wat was ik blij met het netwerk wat ik om me heen had verzameld. Een huisarts, een seksuoloog, etc. Ik was er ontzettend blij mee en vond en vind het zelfs belangrijk. 

Een netwerk, het is fijn om die openingen te hebben en dat je erdoorheen kan stappen in plaats van er alleen maar doorheen te kijken. Weet je, het maakt niet uit in welke situatie je (vast) zit. Het is fijn om de mensen om je heen te hebben die jou verder op weg kunnen helpen, en is het geen teken van zwakte om hulp te vragen. En nee, het is ook niet erg om geen antwoorden te hebben.

 

 

 

 

 

 

 

<< Vorige pagina