Taboe Seksualiteit - Blog

Blog
Seksualiteit

Taboe Seksualiteit

Taboe Seksualiteit

Eén van mijn laatste blogs kreeg de titel NEE. De NEE die staat als iemand over jouw grens heen gaat, in welke vorm of situatie dan ook, en jouw NEE niet accepteert. Ik heb vele reacties mogen ontvangen na deze blog. En bij die NEE  komt er een thema bij me boven, het thema seksualiteit en misbruik.

Tijdens mijn SPW-opleiding liep dit thema als een rode draad er doorheen. Het taboe seksualiteit en niet weten hoe het bespreekbaar te maken in de zorg, terwijl het wel degelijk een rol speelt bij mensen met een beperking en ook zíj recht hebben op het beleven van intimiteit of hun vragen te stellen.

Het werd mijn eindopdracht om dit taboe te doorbreken. Het liep anders dan ik had verwacht en zochten de bewoners mij op met hun vragen. Mijn taak als aandachtsfuntionaris seksualiteit was geboren en heb ik veel kennis opgedaan. Ik beet met erin vast en het voelde aan alsof ik die stem van de bewoners moest zijn.

Het was opvallend dat er veel aandacht werd besteed aan het grensoverschrijdende gedrag, seksueel misbruik. Het verbaasde me dat de mooie kant weinig tot niet aan bod kwam. En naar mijn mening moet er vertrouwen zijn, respect en je veilig voelen om al je vragen te mogen stellen die er zijn. Als dit er al niet is, hoe is het dan mogelijk dat je dan gaat vertellen dat je bent misbruikt? En dit geldt niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor iedereen. Voel jij je veilig genoeg om aan te geven dat je bent misbruikt? 

Die rode draad door mijn opleiding gaat nog veel verder terug. Vanaf mijn pubertijd waren er altijd door mijn leven heen mensen die het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik en incest. Herken jij jezelf hierin? Welke gevoelens houden jou tegen om het te bespreken? Schuldgevoel? Denkend dat je het zelf hebt uitgelokt? Schaamte? Het geldt niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor jou en mij als jij bent misbruikt. Veiligheid, vertrouwen en respect moeten er zijn om te durven uitspreken wat jou is overkomen. 

Nog steeds, wanneer dit thema naar voren wordt gebracht, staan mijn voelsprieten meteen aan. En vind ik het fijn om mijn opgedane kennis te delen met de mensen die in de zorg werken. Dan voel ik weer die passie en weet dat het nog steeds tot mijn doel behoort om ervoor te zorgen dat het bespreekbaar mag worden, en heb ik ook al een aantal keren mijn kennis mogen delen. 

Ik heb dan ook besloten om mijn diensten hiermee te gaan uitbreiden. Werk jij in de zorg en loop jij tegen het taboe seksualiteit aan? Of werk jij aan een project, een opdracht om het taboe te doorbreken? En heb jij hulp nodig? Of heb je na het lezen van de blog de behoefte om je verhaal te delen waarbij vertrouwen, respect en veiligheid voorop staat? Dan kan ook jij me benaderen voor de mogelijkheden.

 

<< Vorige pagina