Valentijnsdag - Blog

Blog
Seksualiteit

Valentijnsdag

Valentijnsdag

De dag van de liefde, veertien februari. Velen onder ons hebben geen relatie, maar willen niets liever dan dat. En wat te denken van mensen met een beperking die in een woonvorm wonen? Ook zij willen niets liever. Alleen is het voor hen lastiger om een partner te vinden vanwege hun beperking. Of het nu een rolstoel is, een verstandelijke beperking, of?

Net zoals jij en ik hebben ook zij behoefte aan intimiteit, een knuffel, een kus, een arm om hen heen, en zelfs nog meer dan dat. Het graag willen ervaren hoe het is om te vrijen, seks te hebben. Al is het maar eenmalig om dit te ervaren. Want ook al heb je een beperking, de hormonen zijn ook bij hen aanwezig en zijn ze vaak afhankelijk van de omgeving, en of het bespreekbaar is. 

Bijna 20 jaar geleden ben ik gestart met mijn baan in de zorg en na een paar weken werd ik geconfronteerd met ongewenst seksueel gedrag. En nee, niet naar mij gericht. Of ik schrok? Jazeker! Naïef? Waarschijnlijk wel.

Geen moment was het bij mij opgekomen dat mensen met een beperking hun behoeftes hebben. Er was ook niemand die mij op de hoogte had gebracht dat ik hiermee te maken kon krijgen. Gelukkig werd ik goed opgevangen na het incident en zou je denken dat het veranderd is in de loop der jaren.

Nog steeds, na 20 jaar, ervaar ik dat er een taboe omheen hangt. Wat als jij afhankelijk bent van je omgeving? Hoe zou jij het vinden dat niemand het aan je zou vragen of jij behoefte hebt?

<< Vorige pagina