Geloof en Vertrouwen - Blog

Blog
Seksualiteit

Geloof en Vertrouwen

Geloof en Vertrouwen

Mijn moeder zit nu drie maanden in het verzorgingstehuis, en af en toe is de chaos in haar hoofd nog groter dan ooit tevoren. Het niet meer kunnen vatten wat er allemaal is gebeurd. De structuur die nog aanwezig was in haar eigen huis is verdwenen, en is ze nu nog meer afhankelijk van haar omgeving.

Ze heeft het gevoel dat ze wordt bedonderd, is ze achterdochtig en zeggen de mensen om haar heen, dat ze liegt. Men gelooft haar verhaal niet, het veilig voelen is soms ver te zoeken. 

Misschien heb jij ooit iets vertrouwelijks verteld aan iemand en de ander vol ongeloof daarop reageerde. In feite zegt dat je liegt. Wat doet het met je en dan hebben jij en ik, als het goed is, geen last van alzheimer. Je hebt gedacht iemand te vertrouwen en de ander het heeft geschonden.

Er zijn slachtoffers van misbruik die moeite hebben met vertrouwen en het gevoel van achterdocht hen achtervolgt. Weet je wat ook verschrikkelijk is. Dat als je zover bent om je verhaal te delen, de omgeving je niet geloofd en in feite daarmee zegt dat je liegt.

Natuurlijk kan het ook voor de omgeving een gigantische schok zijn zo`n bekentenis en kan dit een eerste reactie zijn ook uit paniek. Want het kan toch niet jouw kind, jouw zus, jouw man, jouw vriendin zijn overkomen!

Voelt iemand zich veilig genoeg bij jou om zijn of haar verhaal te delen. Bied een luisterend oor en ga niet meteen oordelen. Verplaats je eens in die ander…Zou jij je alleen voelen als niemand je gelooft.

Weet je wat ik nu zo mooi vindt en dankbaar voor ben. Dat ik het vertrouwen mag bieden, een luisterend oor mag zijn voor slachtoffers en hen mag helpen om die chaos te ordenen.

<< Vorige pagina