Zomaar een vraag - Blog

Blog
Seksualiteit

Zomaar een vraag

Zomaar een vraag

Er zijn zoveel verschillende soorten zorg en schrijf ik vaak vanuit mijn eigen ervaringen en werkveld. Of er een verschil is met jouw werk? Wil je een eerlijk antwoord? Nee, ik denk het niet. Of eigenlijk durf ik met een zekerheid te zeggen, dat ook binnen jouw werkveld er een taboe op rust en dat in elke vorm van zorg, seksualiteit een rol speelt.

Wees eerlijk, we kunnen onze kop in het zand steken, maar het is en blijft aanwezig. Misschien ben jij werkzaam met ouderen, dementerende mensen en zie jij de gedragsveranderingen die het met zich meebrengt. Het niet meer herkennen van hun dierbaren, de omgeving, woedend reageren, in de kindertijd terugtrekken en door de beschadiging in de hersenen er ontremd gedrag ontstaat in ook, jawel seksualiteit.

Ah en daar zit ie! Jij denkt misschien, ik ben niet werkzaam bij deze doelgroep of helemaal niet in de zorg en deze post heeft geen betrekking op mij. En daar komt ie, mijn maar! 

Stel je eens voor dat een familielid de diagnose alzheimer krijgt en jij de veranderingen van dichtbij opmerkt en ziet. En bijvoorbeeld één van je ouders ontremd gedrag vertoont, en zomaar het bed deelt met een compleet vreemde man of vrouw. En genieten van de tango die zij samen in bed dansen. Hoe zou jouw reactie zijn?

Zou je dit bespreekbaar maken. Zou je het prettig vinden om te weten hoe de zorg hiermee omgaat. Zou je tegen de zorg zeggen dat ze het moeten verbieden. Zou jij net doen of het niet bestaat. Zou je op de hoogte willen worden gehouden dat één van je ouders het bed deelt met een compleet vreemde. Zou jij... Wat zou jij dan willen weten?

Ach weet je, het is zomaar een vraag.

<< Vorige pagina